This blogpost is only available in Dutch.

Zo. Minivakantie voorbij. Want ja, daar leken de eerste twee weken hier toch wel een beetje op. De weekenden bestonden voor de helft uit zonnen aan het zwembad en voor de andere helft uit bier drinken bij het kampvuur. Beide gingen gepaard met een goede dosis gezelligheid en heel wat minuten aan de slappe lach. De mensen die ik hier al heb mogen leren kennen maken alles wel een stuk makkelijker. Misschien zelfs iets te makkelijk. Ik moet mijn bucket list nu al gaan aanvullen omdat ik veel te veel heb kunnen afvinken, maar nadenken over het feit dat ik hier nu echt ben? Dat heb ik voor het gemak nog maar even niet gedaan.

In het marathonteam voel ik me heel welkom en ik kan er veel leren. De afgelopen dagen ben ik aangesloten bij het field-team en heb ik zo veel mogelijk projecten bezochten die zijn gekoppeld aan de marathon. We hebben daar foto’s en videobeelden genomen waar we op het kantoor een promotievideo van kunnen maken. Voor mij is het iedere ochtend een verrassing wat ik ga doen en ik kan nog niet altijd (of eigenlijk gewoon nooit) goed volgen waar de rest mee bezig is. Dat geeft voor mij een mooie extra uitdaging om mijn toevoeging waardevol te maken, want dat kan lastig zijn als je het einddoel nog niet precies snapt. Het is een goed ding dat ik niet bang ben om vragen te stellen, anders was het knap lastig geworden om in Uganda te werken, heb ik zo’n gevoel.

Zoals ik in de eerste zin al een beetje verklapt had, zijn de weekenden echt een feestje hier. Dat komt alleen al door het feit dat ik dan niet hoef te werken en weinig gepland heb. Alles kan, maar vooral niks moet. Door de weeks woon ik in mijn kamer op de compound, maar in het weekend ga ik naar Villa Katwe. Dit Bed&Breakfast is een heerlijke en betaalbare plek waar je goed kunt eten, lekker kunt relaxen in een hangmatje, maar ook makkelijk nieuwe mensen kunt ontmoeten. Hoewel ik intens kan genieten van een middagdutje in die hangmat, is dat laatste toch nog steeds meer mijn ding. Vorige week vrijdag ontstond al snel een setting waarin vooral veel gelachen werd en iedereen elkaar leerde kennen. De ingrediënten: een kampvuurtje met vier banken eromheen, een goed of goed fout muziekje, een stel Nederlandse stagiaires en nog een paar Oostenrijkse studenten. De gezelligheid rondom het kampvuur resulteerde er uiteindelijk zelfs in dat we als groep dingen gingen ondernemen buiten Villa Katwe. Lekker zwemmen, op stap gaan in Masaka, samen wat eten en op boda-tour. Die boda-tour heeft helaas een beetje een vervelende nasmaak gekregen, want een ongeluk in de eerste minuut veroorzaakte nogal wat schrik. Ik zal ook maar niet te veel vertellen over het feit dat twee jongens die dag zijn overvallen toen ze nog even met de boda naar de zonsondergang gingen kijken. Dat is allemaal niet goed voor jullie moederhartjes en uiteindelijk is alles gewoon goed gekomen. Toch weer een goed verhaal voor bij de koffieautomaat. Die we hier dus niet eens hebben.  

Zondag ochtend. Minivakantie bijna voorbij. Als je had gezegd dat we allemaal al drie dagen carnaval hadden gevierd, had ik het ook geloofd. De Oostenrijkse studenten hadden hun koffers ingepakt en na het uitdelen van wat knuffels werd Villa Katwe weer het domein van de Nederlanders en Belgen. Vroeg in de middag vertrokken ook de andere stagiaires naar de projecten. Daar zat ik dan in mijn eentje. Op een plek waar het een paar uur daarvoor nog bruiste van de energie. Toch wel raar. Het is me tot nu toe verrassend goed gelukt om de routine van thuis een beetje aan te houden hier in Afrika. Nu ik het land een beetje beter ken, wordt het echt tijd om dat los te laten en mezelf nieuwe dingen aan te leren. Niet meer de Nederlander zijn die geen local food lust. Niet meer vluchten in drukte, zodat ik maar zeker niet alleen ben. Niet meer bang zijn om af en toe even bang te zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: