This blogpost is only available in Dutch.

Een druppel op mijn voorhoofd. Ik schrik wakker. Voor zover ik weet lag ik toch echt wel in een tent. Ik voel aan mijn haren, die helemaal nat blijken te zijn. Terwijl ik nog even moet bedenken waar ik ook alweer ben en het slaapzand uit mijn ogen wrijf, ontdek ik een plas water aan het voeteneind van mijn tent. Zaklamp aan. Ook de zijkanten van mijn matras zijn inmiddels donkerblauw in plaats van licht, dus alles wijst erop dat de tent niet helemaal heeft begrepen wat zijn functie is. Ter plekke bedenk ik een masterplan, namelijk in het midden van het bed gaan liggen, ogen dicht doen en heel hard hopen dat het in ieder geval niet nog harder gaat regenen. Als de nacht nog maar een half uurtje had geduurd, dan kreeg deuitvoering daarvan zeker een 10. Helaas moest ik toch echt nog wat langer slapen, wat de situatie veranderde. Luisterend naar de druppels die steeds sneller op (of in) de tent terechtkwamen, begon ik me toch een beetje zorgen te maken. Na een tijdje zag ik in dat ik echt niet meer in slaap zou vallen, dus ik kneep het water uit mijn sokken – wat nog een extra plasje in de tent veroorzaakte, trok mijn kleren aan en pakte mijn regenjas.

Mijn oranje All Stars met nog een paar witte vlekken brachten mij naar de overkapping, waar het nog enigszins droog was. Ik probeerde naar binnen te gaan in het huis, maar de deuren waren op slot. Ik weet niet wat ik aan het doen was, maar nadenken hoort in ieder geval niet bij een van die activiteiten. Ik had natuurlijk gewoon even aan de bewaker kunnen vragen om de deuren open te maken. Dan had ik mijn slaapje lekker kunnen voortzetten op de bank en dan was er niks in de hand geweest. Maar in dat geval had ik nu niet zo’n blogpost kunnen schrijven over mijn avonturen van vannacht, dus ben maar blij dat ik niet zo goed ben in logisch nadenken. Alles voor een goed verhaal, toch? Binnen slapen was dus even geen optie. Plan B was slapen in de auto van de studenten uit Oostenrijk, die onverwachts een nachtje terug waren gekomen naar Masaka. Deze gasten hebben ongeveer hun hele verblijf hier nog niks verstandigs gedaan (voordat jullie me verkeerd begrijpen: niet negatief bedoeld, want deze mensen zijn echt top), dus ik had goede hoop dat de auto open was. Toch jammer dat ze precies vannacht uit hadden gekozen om slimme dingen te gaan doen en de auto dus op slot hadden gedaan. Ook dit probleem had ik kunnen oplossen door ze gewoon wakker te maken. De volgende ochtend werd ik zelfs verontwaardigd aangekeken omdat ik dat niet had gedaan. Nogmaals: alles voor de content.

Na verschillende opties te hebben overwogen, verscheen in mijn ooghoek de hangmat. Ik vind heel veel dingen leuk in Uganda, maar die hangmatjes zijn toch wel met afstand mijn favoriete dingen hier. Regelmatig slaap ik na het werk even wat bij of lees ik een boekje, terwijl ik op en neer schommel in een kleurrijke doek. Als dat overdag kan, waarom dan niet ’s nachts? Deze hangmat was gelukkig onder een afdakje geplaatst, dus dat zou toch een soort van droog moeten blijven. Vastberaden en stiekem ook wel weer moe, pakte ik mijn deken uit de doorweekte tent en verplaatste ik mijn bed richting de hangmat. Als de vrouwelijke versie van Freek Vonk sloeg ik nog even een salamandertje van het kussen voordat ik mijn nieuweslaapplek zou gaan uittesten. Toen ik dan eindelijk weer lag, moest ik lachen. Wat een leven hier. En wat vind ik zelfs al dit soort dingen leuk. Je moet toch ooit in je leven buiten hebben geslapen in een hangmatje? Met het gevoel van een krokodillenvechter die net een kind heeft gered val ik in slaap (wel nog even DEET gespoten, want zo stoer ben ik nou ook weer niet). Tot mijn verbazing werd ik pas een paar uur later wakker. Heerlijk geslapen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: