This blogpost is only available in Dutch.

Koningsdag. Toch wel het meest Nederlandse feest wat ik me kan bedenken. En toch hebben wij het hier in Uganda ook gevierd, en wel op een hele bijzondere manier. Als je in de achtertuin van de ambassadeur het Nederlandse volkslied staat te zingen met allemaal Nederlanders om je heen in Afrika, krijg je toch wel even kippenvel. Ook al moet je stiekem de tekst van het Wilhelmus meelezen voordat je het kan zingen.  

Van dit feestje heb ik op zijn zachtst gezegd ontzettend genoten, om meerdere redenen. De belangrijkste zal ik maar meteen even toelichten: er waren schalen vol bitterballen, kaas en rookworst! Iedere Nederlander die langer dan vijf dagen in Afrika is, zou daar intens gelukkig van worden. Ik na ongeveer drie maanden dus ook. Reden twee is gratis wijn. Daar hoef ik niet heel veel over uit te leggen, denk ik zo? Sta wel even stil bij het feit dat ik bitterballen belangrijker vind dan gratis wijn, dan kun je je voorstellen hoe erg ik die bitterballen mis.

Daarnaast is het heel fijn, maar ook super raar, om iedereen in je eigen taal te horen spreken. Waar we normaal gewoon onderling konden praten over lelijke schoenen of knappe jongens waar ze bij zijn, verstond nu opeens iedereen ons. Het leuke ervan is natuurlijk wel dat je nog makkelijker in contact komt met nieuwe mensen. Nederlandse mensen. Mensen die gewoon weten waar Eindhoven ligt. En mensen die mee kunnen zingen met ‘Dromen Zijn Bedrog’.

Dan komen we meteen bij nog een reden waarom het zo leuk was, want er werd dus Nederlandse muziek gedraaid. En hoe kun je een Brabander (eentje die geen carnaval heeft kunnen vieren en ook niet thuis is met Koningsdag) toch gelukkig maken? Precies ja, door Guus Meeuwis met ‘Brabant’ te draaien. Sta je daar, op Afrikaanse bodem. Witte wijn in de ene hand, bitterbal én een blokje kaas in de andere. Een paar hele fijne nieuwe vrienden om je heen. En toch wil je stiekem niks liever dan dit moment delen met de mensen thuis. Dan krijgt het zinnetje ‘ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad’ opeens een hele andere lading. Uit de spraakberichtjes die ik de volgende ochtend terugluisterde, kon ik wel concluderen dat ik op dat moment het vrolijkste meisje op de wereld was.

Ik zou mezelf natuurlijk niet zijn geweest als ik niet even van de gelegenheid gebruik had gemaakt om een handje te schudden met de ambassadeur. Voordat we vertrokken, had ik al bedacht dat ik dat wel zou willen. Want, informeel feestje of niet, netwerk is alles. Ik raakte aan de praat met een lid van het dweilorkest, dat speciaal voor deze gelegenheid was overgevlogen uit Nederland. Hij kende de ambassadeur persoonlijk en nam me meteen mee om me voor te stellen. Ik heb even verteld wat ik hier deed en wat mijn toekomstplannen zijn. Dat mijn vrienden me diezelfde avond nog hadden moeten uitleggen wat een ambassade eigenlijk precies doet, heb ik maar even niet gezegd. Na een leuk gesprek gaf ik hem nog even een stevige handdruk en ging ik weer verder feesten. Mijn werk zat er weer op.

De tuin vol lampionnen, versieringen in het oranje. Het volkslied gezongen met toch wel heel veel Nederlanders – waar ze opeens allemaal vandaan kwamen, geen idee. Schalen vol Nederlandse hapjes die maar bleven komen. Een gezellig orkest dat nog in de carnavalsmodus zat. Mensen die direct reageren met ‘Eindhoven de gekste!’ als je zegt waar je vandaan komt. En precies op het moment dat je even het idee hebt dat je in Nederland bent, valt de stroom uit. De lampionnen verloren hun oranje gloed de geluidsboxen vielen stil. Perfect. En je denkt misschien dat ik dat sarcastisch bedoel, maar nee. Juist dát maakte de avond per-fect. Je kunt dus nog zo goed je best doen om de Nederlandse cultuur na te bootsten, maar het is en blijft Afrika. En mensen, wat vind ik het fijn om daar te mogen zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: